De zomer in Frankrijk, EK-land

Op 21 april, 2016 door Lonneke

grass-114651_1280De zon komt al weer steeds meer door: zomer! Oké, vooruit, het is ook nog heel koud af en toe, maar het begint in ieder geval weer ergens op te lijken. We gaan de goede kant op, mei staat voor de deur en dan duurt het nog maar één maandje voordat het EK voetbal in Frankrijk begint. Het Nederlands elftal doet helaas niet mee dit keer, maar met grootmachten als Frankrijk, Spanje, Duitsland, Engeland en buurland België is er nog steeds een hoop moois om naar te kijken zoals we kunnen zien op Speelchema EK 2016. Cristiano Ronaldo, Eden Hazard, Sergio Ramos, Zlatan Ibrahimovic en Gianluigi Buffon; ze zijn er allemaal bij in Frankrijk. Maar waar kun jij nu eigenlijk het beste naartoe als je naar Frankrijk wilt tijdens het toernooi.

Zowel de openingswedstrijd als de finale van het EK worden afgewerkt in de Stade de France in Saint-Denis, maar veel meer dan het gigantische stadion en de plaatselijke basiliek valt daar niet te zien. Wanneer je kaartjes voor een van die wedstrijden hebt, treur niet. Saint-Denis is namelijk een voorstad van Parijs, en we hoeven jullie natuurlijk niet te vertellen wat daar allemaal te doen is.


Een zonnig alternatief in Frankrijk is Marseille. Gelegen aan de Middellandse zee is Marseille zeker in de zomer de moeite om een bezoekje te brengen. In totaal worden er vijf wedstrijden gespeeld in de havenstad, waaronder een kwartfinale. Marseille is natuurlijk wel een flink stuk reizen, houd je het liever dichtbij, is Lille een mooie optie. De Franse binnenstad grenst zowat aan de Belgische grens en het stadion van de plaatselijke voetbalclub herbergt maar liefst zes EK-wedstrijden komende zomer.

Voor degenen die weleens met de auto naar de Costa del Sol in Spanje zijn geweest, kennen de Franse stad waarschijnlijk van de files aan de Route de Soleil. Maar, Lyon zelf is ook zeker de moeite om een keer te bezoeken. In het stadion van het grote Olympique Lyon worden zes wedstrijden gespeeld, waaronder een van de twee halve finales. Frankrijk biedt komende zomer voor alle voetbalfans wat wils.