Meranerland verenigt stad en natuur

Op 26 juni, 2016 door Lonneke

Stad en natuur zijn verenigd in Meranerland: een gebied in Zuid-Tirol in Italië dat zeer geschikt is voor een vakantie met familie of vrienden. Dit komt omdat de mogelijkheden in dit gebied enorm zijn. Wil je palmen en cipressen zien? Reis dan af naar Schenna, een dorpje op vier kilometer afstand van stad Meran/Merano.

Flaneren en stevig wandelen

.

Scena/Schenna is een schilderachtig dorp, een landelijke gemeente, waar cultuur en natuur veelvuldig aanwezig zijn. Op deze plek is een grote landschappelijke verscheidenheid. In het hoger gelegen gedeelte van Scena/Schenna is het boerenleven te vinden en de rustige wandelpaden. In het centrum zijn juist pleinen, winkelmogelijkheden en restaurants. Zo kun je in Schenna flaneren, maar ook een stevige wandeling maken. Maak je die stevige wandeling, dan is de kans groot dat je tussen de appelbomen, druivenstruiken, kastanjebomen, palmen en cipressen loopt.

Keur aan vermaak

In Schenna zijn vier kerken uit acht eeuwen te vinden. Ben je geïnteresseerd in cultuur, dan kun je dus zeker hier terecht. Maar ook sportief gezien kun je hier van alles beleven. Mountainbiken, zwemmen, paragliden, Nordic Walking, tennissen, golfen, Schenna en omgeving is van alle sportieve gemakken voorzien. Gezinnen vermaken zich met paardrijden, zwemmen in avontuurlijke buitenbaden, fietstochten en natuurlijk minigolf. Met je vrienden kun je hier naartoe voor een gastronomisch menu of voor een bezoek aan de jaarlijkse oldtimerrally. Schenna biedt echt aan elke vakantieganger een keur aan vermaak.

Genieten van de natuur

Ga je wat verder het Meranerland in, dan kun je een bezoek brengen aan natuurpark Texelgruppe. Hier is de natuur zeker de moeite waard en of je die gaat bekijken op de fiets, wandelend of klimmend, voor elke toerist is het gebied de moeite waard. Zo kun je spectaculair klimmen op de waterval in Partschins, het archeologisch museum Schnalstal bezoeken of een bergwandeling maken naar het natuurschouwspel in Knottnkino. Dit laatste is een bijzondere attractie. Kunstenaar Franz Messner besloot dat niet elke film door mensenhanden hoeft worden gemaakt. Hij plaatste veertig bioscoopstoelen in de bergen boven Meran/Merano en laat de bezoeker een altijddurende, steeds veranderende film zien: de natuur zelf. Waar je ook plaatsneemt, je ziet een uniek schouwspel, vormgegeven door de natuur.

Cultuur in overvloed

.

Wie van geschiedenis en cultuur houdt, is in Meranerland ook meer dan welkom. Veel kastelen, burchten en kerken uit diverse eeuwen zijn in dit gebied te bezichtigen. Bovendien kun je elke dag wel een verrassend museum bekijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het fruitteeltmuseum, het spoorwegmuseum, bunkermuseum, bergmuseum of schrijfmachinemuseum. Grote kans dat een van de musea jou specifiek aanspreekt. Als je vooral naar Meranerland gaat om de architectuur te bekijken, dan is het goed nieuws dat er op diverse plaatsen verrekijkers staan, gericht op bijzondere objecten. Op een informatiebord bij de verrekijker staat interessante informatie over het gebouw dat je kunt bekijken.

Kindvriendelijk én voor volwassenen

Meranerland heeft veel wijngaarden. Dat wil zeggen dat er ook veel lokale wijn te proeven is. Een prima activiteit om met je vrienden te doen. Talloze wijnboeren bieden een wijnproeverij aan. Natuurlijk kun je ook een lokaal wijntje proeven in een van de restaurants in de omgeving. Ook appelgaarden zijn veelvuldig te vinden. Een lokale appelazijn, apfelstrudel of andere specialiteiten met de verse appels moet je dus eigenlijk ook geproefd hebben. Samen met de kinderen voor een apfelstrudel dus en met je vrienden aan de wijn, een betere combinatie kun je niet bedenken. Meranerland is zowel kindvriendelijk als voor volwassenen.