Thuis ook in de infraroodsauna

Op 18 juni, 2015 door Lonneke

Op onze vakantiebestemming hadden we een infraroodsauna in ons appartement. Dat is ons zo goed bevallen, dat we bij thuiskomst besloten hebben er zelf ook een aan te schaffen. De zoektocht naar de beste sauna voor thuis kan beginnen. Een infraroodsauna kopen doe je immers niet elke dag.Thuis ook in de infraroodsauna

Weldadige warmte

Omdat we deze vakantie nogal veel gewandeld hebben en daarbij wat bergen hebben beklommen, waren mijn spieren zo stram, dat ik besloot de infraroodsauna in het appartement uit te proberen. De stralingsenergie van de infraroodsauna wordt in je lichaam direct omgezet naar een weldadige warmte. Het is net als lekker in de zon gaan zitten, maar dan zonder risico om te verbranden. Ik voelde na korte tijd in de sauna al dat mijn lijf weer soepel werd en ik weer klaar was voor de volgende flinke wandeling. Je zult dus wel geloven dat ik bijzonder blij was, met deze manier van vakantie vieren.

Infraroodstraling, de verschillende soorten

In mijn zoektocht naar de beste thuissauna, kwam ik er achter dat er drie soorten infraroodstraling zijn: type IR-A, IR-B en IR-C. Omdat het belangrijk is uit te zoeken welke straling de juiste werking op mijn huid heeft, heb ik geïnformeerd welke soort sauna in het appartement stond. Van die straling wist ik namelijk dat het voor mijn huid weldadig was.

IR-A is een kortgolvige straling, met de diepste inwerking op de huid. Het lichaam warmt snel op, wat een positieve werking heeft op de spieren. IR-B is middengolvig. De straling wordt in de toplaag van de huid geabsorbeerd, waar zenuwen die gevoelig zijn voor warmte geprikkeld worden. Een warm gevoel is het gevolg. Tot slot IR-C is een langgolvige straling. Deze zorgt er vooral voor dat de omgeving wordt verwarmd. Eigenlijk is dit een warmte die lijkt op de warmte in een gewone sauna. Het is belangrijk om een goede balans te hebben tussen A en B, daarom heb ik me door een medewerker van het saunabedrijf laten informeren.

In de sauna luisteren naar je favoriete muziek

Thuis-ook-in-de-infraroodsaunaEenmaal thuis heb ik gekozen voor een tweepersoonssauna met een vloeroppervlak van 100 x 130 cm. Dit model paste uitstekend in onze logeerkamer en hoewel ik waarschijnlijk de meeste keren alleen in de sauna ga, is de tweepersoons lekker ruim. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat mijn partner af en toe mee naar binnengaat, je weet immers nooit of hij er eens behoefte aan krijgt.

De sauna is voorzien van een glazen deur, wat maakt dat je je niet opgesloten voelt. Daar was ik namelijk op vakantie wel een beetje bang voor. Omdat de sauna voorzien is van een radio én een MP3-speler, kun je een rondje saunagang prima combineren met het luisteren naar je favoriete radiozender of naar je meest ontspannende muziek. Het voordeel van de lampen in deze sauna, is dat de voorste en achterste lampen los van elkaar te bedienen zijn. Mocht de warmte van de korte golf net te intens zijn, dan kun je hem heel eenvoudig omzetten naar lange golf. De sauna stond opgesteld in een showroom, ik ben dus eerst even gaan kijken voor ik hem echt kocht. Zelf bouwen was eenvoudig. Ik geniet een paar keer per week van mijn nieuwe sauna.