De voordelen van relaxen in de sauna

Op 15 juli, 2019 door Lonneke

Sauna en ontspanning, voor veel mensen hoort dit bij elkaar. Een bezoek aan de sauna geeft je een goed gevoel. Je kunt er je hoofd leegmaken en voor je gezondheid zijn er tal van voordelen. Eigenlijk is saunabezoek een basisvoorwaarde voor een gelukkig en gezond leven. Of is dat iets te stellig?

Schoon na de sauna

Sauna reinigt lichaam en geest. Vooral het reinigende effect op het lichaam is groot. Door de hoge temperaturen in de sauna raakt je lichaam afvalstoffen via zweet kwijt. Dit is niet alleen weldadig voor je huid, ook voor je spieren. Wist je dat spierpijn een vorm van ophoping van afvalstoffen is? Door de sauna worden deze afvalstoffen eenvoudig afgevoerd. Door dat zweten moet je niet vergeten genoeg te drinken, want anders krijg je juist hoofdpijn in de sauna. En dat is niet wat je wil!

Hoofd leeg

Je geest wordt gereinigd omdat je in de sauna werkelijk niks moet. Het is zelfs zo dat je van de sauna een geluksgevoel krijgt. Je hoeft even nergens aan te denken en je stress verlaagt meteen. Ga je met je partner naar de sauna, dan kun je lekker bijkletsen. Maar samen een boekje lezen en stil naast elkaar zitten is ook prima. Dat is het voordeel van de sauna. Je bent niks verplicht. Behalve dan je mobiel in de locker laten liggen. Scheelt een hoop zorgen. Schermpjes aan de kant en vrij van alles en iedereen!

Weg verkoudheid

Door de afwisseling van warm en koud – je neemt immers wisselbaden in de sauna – wordt je weerstand verhoogd. Dat komt namelijk omdat je door die wisselingen je weerstand verhoogt. Je gaat dieper en beter ademhalen, wat weer maakt dat je luchtwegen schoon worden. Een verkoudheid ben je zo kwijt. Dat betere ademhalen is ook goed om te ontspannen. Voor je het weet heb je een leeg hoofd, schone luchtwegen en ook nog eens minder kans om ziek te worden. Heb je nog meer voordelen nodig?

Stralend door het leven

Geen probleem, er zijn voordelen zat! Zo is de sauna hartstikke goed voor je huid. Je poriën gaan open en al het vuil wordt eruit afgevoerd. Niet alleen door zweet, ook door de douche die je er neemt en het koude bad waar je zo af en toe in springt. Alle narigheid spoel je door het afvoerputje. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Alleen van het geluksgevoel ga je al stralen. En dan ook nog eens omdat je huid er fraaier van wordt. Je zou toch bijna een sauna in je eigen huis willen hebben …

Sauna voor thuis

Nu we het daar toch over hebben. Altijd al gedroomd van een eigen sauna? Een binnensauna kopen is voor veel mensen gewoon bereikbaar. Omdat het best betaalbaar is bijvoorbeeld. En omdat het helemaal niet zoveel ruimte in hoeft te nemen. Een eigen sauna maakt dat je altijd van de gezondheidsvoordelen kunt genieten. Daarnaast hoef je de deur niet uit voor een saunabezoek. Met een handdoek onder je arm naar je eigen saunaruimte is genoeg!