11 Leuke Feiten Over Sushi

Op 12 augustus, 2016 door Lonneke

sushi-feiten

Sushi is oorspronkelijk een hapje uit de Japanse keuken, maar sinds een aantal jaar ook erg populair in het westen. De meeste mensen vinden het heerlijk en oefenen graag met stokjes om als een echte professional sushi naar binnen te kunnen werken. Maar wat weten we nu eigenlijk echt over sushi? Met deze 11 feitjes zul je je sushi in Den Bosch voortaan heel anders eten:

1. Wat is de betekenis van het woord sushi eigenlijk?

Veel mensen denken dat de betekenis van het woord sushi te maken heeft met rauwe vis, maar niets is minder waar. Het woord sushi betekent niets minder dan “zure rijst”. Dit komt omdat sushi rijst vermengd is met azijn, suiker en zout.

2. Maar soms zie ik ook rauwe vis los liggen, is dat geen sushi?

Rauwe vis heet ook wel Sashimi. Het zijn dus twee verschillende gerechten.

3. Hoe is sushi ontstaan?

De oorsprong van sushi ligt in de 16e eeuw in China. Toen werden vis of vlees samen met rijst gepekeld in vaten. Dit werd gedaan om de houdbaarheid van de producten te verlengen. Wanneer het eten eruit gehaald werd, bleef die smaak in de producten zitten. Vanuit China is het in Japan terecht gekomen.

4. Wel of geen stokjes?

In het westen gebruiken we graag stokjes (in het Japans heten ze hashi) bij het eten van sushi, maar wist je dat dat oorspronkelijk niet het geval was? Eigenlijk hoor je sushi met je handen te eten. Was je handen eerst heel goed en houdt het stukje sushi vast alsof je een computermuis vast houdt.

5. Mag ik sojasaus over mijn sushi schenken?

Alles mag, maar het is niet de bedoeling. Draai je sushi met de zijde waar de vis zit naar de sojasaus toe en dip deze in de sojasaus. De rijst hoort niet de sojasaus te raken, want deze heeft al voldoende smaak.

6. Wat is wasabi eigenlijk?

Wasabi is de pittige, groene pasta die je altijd bij de sushi krijgt. De oorspronkelijke wasabi is gemaakt van de Japanse wasabia japonica-wortel. Deze wordt in het westen vervangen door pasta van de mierikswortel. De wasabi van de mierikswortel is vele malen scherper dan van de originele wasabia japonica-wortel. Dus wanneer je in Japan sushi gaat eten, zal het je vast opvallen dat de wasabi daar een stuk subtieler en zachter van smaak is.

7. Waarom zit er gedroogde zeewier om de sushi?

De gedroogde zeewier vellen, ook wel Nori genoemd, worden gebruikt om de sushi op te kunnen rollen en stevigheid te bieden. Daarnaast is zeewier ook heel erg gezond. Nori bevat jodium, ijzer, kalk, mineralen en vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12 en C. Het helpt onder andere tegen het voorkomen van overgewicht, een te hoog cholesterol en veroudering. Er is veel verschil in kwaliteit van de Nori vellen te vinden op de markt. Hoe donkerder de vellen zijn, hoe hoger de kwaliteit is.

8. Wist je dat sushi niet altijd in stukjes geserveerd werd?

Het serveren in stukjes gebeurde pas in de 17e-19e eeuw in Japan. Mensen aten sushi toen staand en in hapklare stukjes is het dan gemakkelijker te eten. Sushi was toentertijd dus vergelijkbaar met fingerfood of fastfood.

9. Waarom wordt er gember gegeten bij de sushi?

Gember (ook wel Gari genoemd) eet je niet bij de sushi, maar tussendoor. Dit wordt gedaan om de smaak tussendoor te neutraliseren, zodat je een volgend stukje sushi beter kunt proeven. Niet alleen gember neutraliseert de smaak, maar ook groene thee doet dat. Dus mocht je gember niet lekker vinden, dan kun je ook een potje Japanse groene thee erbij nemen.

10. Kan ik zomaar sushi chef worden?

Vergis je niet, een opleiding tot sushi chef (in het Japans itamae san) duurt minimaal 5 jaar. En dan nog ben je niet uitgeleerd!

11. Waar moet ik mijn eetstokjes laten?

Eetstokjes leg je netjes op het houdertje. De stokjes liggen iets tegen elkaar aan. Wijs met je stokjes niet naar je eten toe, dat is in de Japanse cultuur erg onbeleefd.