Vakantieland Iran: perfect voor rondreis

Op 31 december, 2018 door Lonneke

Als je aan vakantie denkt is Iran niet het eerste land waar je aan denkt. Toch is het een buitengewoon mooi vakantieland. Een land waar je je welkom voelt, waar iedereen vriendelijk is en waar je verrast wordt door al het moois dat je ziet. Ga je naar Iran dan ga je voor de Perzische cultuur. Voor de woestijn en voor Teheran. Een rondreis is de beste optie.

Warm en droog

Veel toeristen zul je niet tegenkomen in Iran. Alleen daarom is het een vakantieland om van te houden. Ontdek je het land door een rondreis, Iran zal je positief verbaasd doen staan. Alleen al als je denkt aan het klimaat van het land. Wist je dat het er warm en droog is, maar dat het in de bergen wel nodig is een trui mee te nemen? Hoe hoger je gaat, hoe frisser het is. ’s Winters kan het zelfs sneeuwen in Iran. Het is daarom zelfs geschikt voor een skivakantie. En eerlijk is eerlijk: dat is niet het eerste waar je aan denkt, als je een rondreis Iran boekt!

Van woestijn naar luxe

In Iran beleef je cultuur. Je ontdekt alles over het oude Perzië. Maak je een rondleiding, dan hoort daar uiteraard een overnachting in de woestijn bij. Maar ook een of meerdere overnachtingen bij de Nomaden is een aanrader. Dit zijn ware belevenissen. Er zijn diverse georganiseerde rondreizen. Zo kun je het land in acht dagen bezoeken, maar ook bijvoorbeeld in vijftien dagen. Maak je de lange reis, dan kan een nachtje in een luxe hotel eigenlijk niet ontbreken. Zo zie je alle kanten van Iran in twee weken.

Teheran: chaos en prachtige juwelen

De hoofdstad van Iran is Teheran. Het is een stad die we zowel levendig als chaotisch kunnen noemen. Ga je naar Teheran, dan vind je geen moskeeën of monumenten. Wel zie je bazaars, tapijten, kruiden en goud. Bezoek het paleis en je ziet een prachtige collectie juwelen. De verschillen in deze stad zijn enorm. Je gaat naar Teheran voor bijzondere muurschilderingen, maar ook voor vergane glorie. En voor de lokale bevolking. Je kunt gastvrijheid verwachten, in Teheran wonen bijzonder vriendelijke mensen. En achter een gesprekje zit geen dubbele bodem: men is niet per se vriendelijk tegen je om je wat te verkopen.

Rondreis Iran? Tips!

Nog wat praktische tips. Iran is zo’n vijf uur vliegen van Amsterdam. Je hebt een visum nodig, die je bij de ambassade aan moet vragen. Om een visum te verkrijgen heb je een uitnodiging nodig. Deze kun je regelen bij de reisorganisatie waar je je reis hebt geboekt. Inenten is niet verplicht, hoewel sommige medische adviesbureaus je adviseren het wel te doen. Zoek dus even op hoe dat precies zit. Nederland heeft een tijdverschil met Iran. In de zomer anderhalf, in de winter tweeënhalf uur. Rondreizen in Iran is veilig, hoewel je geld wisselen beter aan de reisleider over kunt laten. Goede voorbereiding is alles, dus het advies is om vooral veel over het land te weten te komen, voor je vertrekt. Alleen dan kun je optimaal van dit vakantieland genieten en ontdekken hoe mooi het is.